Moka, voda in veliko ljubezni

Zgodba o moči ideje, prihodnosti in vztrajnosti

Marko Ušeničnik, ki je na akademiji za glasbo študiral sakralno glasbo, si kruh služi kot uglaševalec in serviser klavirjev. Ob vikendih pa z ženo Vido, učiteljico likovnega pouka, in štirimi otroki kmetuje ter dela testenine. Svedrčke, polžke, peresnike in široke rezance izdeluje iz moke, ki jo dobi iz svojih ekološko pridelanih pire, kamuta in pšenice. Precej odrekanja, pove, je zadnjih 15 let za njegovo družino. Ko sta se z ženo odločila, da želita oživiti 40 let zapuščeno kmetijo pokojnega tasta, sta morala najprej odplačati dediče in nakupiti osnovne stroje za obdelavo zemlje.

“Ko sva potem začela kmetovati, se je izkazalo, da nama primanjkuje znanja. Začetki so bili kar težki, vendar sva vztrajala, saj sva želela, da bi se najini otroci zavedali pomena zdrave, domače in ekološko pridelane hrane ter se naučili, kako se jo prideluje.”

Marko Ušeničnik izdeluje testenine
Pirine testenine

Tako družina Ušeničnik zadnjih 15 let vikende večinoma preživlja na kmetiji Pr’ Javorčan, v vasi Imenje pri Šentjerneju na Dolenjskem. Iz Gorenje vasi v Poljanski dolini, kjer so doma, se odpeljejo 133 kilometrov daleč, da poskrbijo za njive, na katerih gojijo piro, pšenico, kamut, ajdo in industrijsko konopljo. Ko sta Ušeničnika imela svojo moko, sta začela razmišljati, kam z njo. Tako je nekega zimskega večera padla ideja, da bi iz moke začeli delati testenine.

“Ker sem se v srednji šoli učil italijansko, sem po spletu začel iskati tečaj za izdelovanje testenin v njihovi domovini Italiji. Naletel sem na oglas podjetja, ki prodaja stroje za izdelavo testenin, da organizirajo petdnevni tečaj za profesionalnega izdelovalca testenin. Prijavil sem se in marca lani odpotoval v San Vittore Olona, majhen kraj blizu Milana, tam nas je v uk vzel svetovno priznani tehnolog Vittorio Majori.”

 

Gospod Vittorio se že 40 let ukvarja s testeninami, dolga leta je vodil restavracijo, v njej izdeloval testenine in kuhal jedi iz njih. Ko se je upokojil, se je odločil, da začne svoje znanje prenašati naprej. Zadnjih 15 let se ukvarja s svetovanjem različnim podjetjem, hotelom in gostincem na področju izdelovanja testenin. Svoje znanje deli na različnih koncih sveta. Nekaj dni pred začetkom našega tečaja se je ravno vrnil iz Brazilije, kjer je vodil tečaj za kuharje iz prestižnih hotelov.”

Družina Ušeničnik: oče Marko, mama Vida, Timotej, Dominik, Eva in Lovro

Ko žito dobi dodano vrednost, nastanejo odlične testenine

Marko se pohvali, da je bil na tečaju edini tujec. “Lepo so me sprejeli, še zlasti po predstavitvi, ko je vsak povedal nekaj o sebi. Ko sem povedal, da imam družino in štiri otroke, kar niso mogli verjeti. Neka udeleženka me je celo hudomušno vprašala, ali imam vse otroke z isto ženo.” Še bolj so bili začudeni, ko so izvedeli, da sam prideluje žita, iz katerih melje različne vrste moke.

“Ko smo se učili o različnih vrstah italijanskih mok, ki so primerne za izdelavo testenin, sem med odmorom ogovoril mojstra in ga vprašal, ali bi lahko preizkusili, kako se obnese naša pirina moka.” Mojster je bil za, predlagal je, da preizkus naredijo zadnji dan tečaja, da bo lahko domov odnesel sveže testenine. 

“Nestrpno sem čakal trenutek, ko se bo to res zgodilo. Bo naša moka dovolj kakovostna glede na omenjene italijanske? Presenečenje se je zgodilo že takoj na začetku. Pirine moke nihče od tečajnikov, razen tehnologa, sploh ni poznal. Ko smo odprli vrečke in moko stresali v stroj, je v prostoru zadišalo. Ravno takrat je mimo nas prišel lastnik in direktor podjetja, v katerem smo imeli tečaj. Ni se mogel načuditi, kaj delamo, da tako diši.”

Vsa ekipa je radovedno čakala, kaj bo prišlo iz stroja. “Tako smo bili nestrpni, da smo testenine začeli preizkušati kar sveže. Bile so zelo okusne, razložil sem jim, da verjetno tudi zato, ker je moka polnozrnata.” Ko je Marko gospoda Vittoria s strahom vprašal, ali se mu zdijo dobre, mu je odgovoril: “Niso dobre, odlične so, Marko.”

Niso dobre, odlične so, Marko.

Pirine školjke

“Po tako pozitivnem in spodbudnem odgovoru gospoda Vittoria sem bil zelo srečen, saj sem dobil potrditev strokovnjaka, da je naša domača moka res zelo kakovostna.” Ker so bile pirine testenine za tečajnike nekaj novega, so jih vsi hoteli imeti. Marko si jih je komaj nekaj priboril še za domov.

Khorasan rezanci

“V meni je vzklila močna želja, da bi testenine začel izdelovati tudi doma.” V domači hiši so kmalu uredili delavnico in vanjo postavili manjši stroj za izdelovanje testenin. “Na začetku smo jih izdelovali samo za lastne potrebe, pozneje smo jih ponudili še strankam Malega placa za prihodnost.

Durum školjke

“Veseli me, da so ljudje tako dobro sprejeli naše testenine. Lepo je, ko vidiš, da so ljudje hvaležni, da znajo ceniti ekološko pridelano hrano, ki je naravno pridelana in da se tega čedalje več ljudi zaveda. V naših testeninah ni zares čisto nič drugega, kot samo ekološka pirina moka, voda in veliko ljubezni.”

Valjar

Ker si želimo zgodbo družine Ušeničnik podpreti tudi pri Zdravi Dostavi, imamo njihove testenine na voljo tudi v naši spletni trgovini:

Pirini Peresniki 

Pirini Svedri 

Pirine Školjke 

Kamutovi Khorasan Široki Rezanci 

Pirini Široki Rezanci

moka voda ljubezen