Recent Posts

10 pridelkov, za katere je nujno, da so EKO

“Hrana naj bo zdravilo in zdravilo naj bo hrana!” je v svojem času rekel Hipokrat.

Ni presenetljivo, da so se na vrh seznama sadja in zelenjave z visoko vsebnostjo pesticidov uvrstili tisti s tanjšo lupino/kožo, saj v le te škodljive snovi prodrejo in se tam nakopičijo še toliko hitreje.

Navkljub debeli lupini agrumov, avokada, ananasa 🥑 itd. pa so pesticidi trdoživi in prodrejo tudi v notranjost sadeža ali pa ima na naše zdravje negativen vpliv že njihova prisotnost v gospodinjstvu.

V nadaljevanju razkrivamo katero sadje in zelenjavo bi morali zauživati na ekološko pridelan način in nekaj šokantnih dejstev 😔

Najboljša investicija v zdravje, je nakup sledečih 10 tipov ekološko pridelanega sadja in zelenjave:

  • Jagode 🍓: glede na podatke objavljene s strani EWG, naj bi na vzorcu ene jagode našli kar 22 različnih ostankov pesticidov
  • Špinača: kraljica med solatami. Njena hranljivost preseže katerokoli drugo solato, vsebuje veliko kalija in železa, vendar je lahko kontaminirana z E. coli bakterijo, zato priporočamo ekološki nakup in skrbno oprano.
  • Nektarine: na površini 94% vzorcev nektarin so bile najdene sledi 2+ različnih pesticidov
  • Jabolka: veliko vitamina C in vlaken, najboljši del pa se skriva ravno v lupini, ki pa jo na žalost velikokrat odstranimo, saj vsebuje veliko količino škopiv
  • Grozdje 🍇
  • Breskve
  • Češnje 🍒
  • Hruške 🍐
  • Paradižnik
  • Peteršilj

(celotno listo si lahko ogledate tukaj)

Next Post → ← Previous Post