Papaja

Sadež angelov

Ta čudovit tropski sadež je Krištof Kolumb poimenoval kar angelski sadež, saj ima mehko masleno teksturo in sladek, sočen okus z rahlim mošusnim podtonom. Za vse, ki še niste poizkusili papaje, bi bila še najbližja primerjava z nam dobro poznano melono, ki jo najraje uživamo poleti in ravno prav ohlajeno.

Papaje rastejo vse leto, vendar je njihov vrhunec na začetku poletja in jeseni. Obstajajo različne sorte papaje, rumena, zelena, rdeča, havajska, Bettina papaja, Hortus, Guinea Gold papaja, Kapoho in še bi jih lahko naštevali. Na primer havajska ali tudi jagodna papaja se bohoti na otoku Kauai in ima čudovito in zelo sladko rdeče-oranžno meso. Imenuje se tudi jagodna papaja z okusom podobnim meloni, jagodičevju in breskvi.

Papaja za uspešno rast potrebuje toplo klimo, veliko sonca in vode ter kvalitetno zemljo. Če ima take pogoje, potem je čas od semena do sadeža 6 do 12 mesecev.

 

Bio papaja
Nasad Papaje
Papaja med listjem na mizi

Koristnost in vsestranskost

Na voljo je vse leto in je polna betakarotena ter vitaminov A, C, E in K. Z rednim uživanjem papaje je za naš imunski sistem dobro poskrbljeno, poznana pa je tudi po svojih protivnetnih učinkih in prebavnem encimu papain, ki pripomore k boljši prebavi in pri zmanjševanju telesne teže.

Dobro vpliva na urejen menstrualni ciklus, ščiti pred oksidativnim stresom in nastankom rakavih celic. Na podlagi raziskav, sadje z visoko vsebnostjo vitamina C in likopena ščiti pred nastankom srčnih bolezni.

Je vsestransko sadje, katerega sok lahko uporabimo za mariniranje mesa, lahko ga narežemo na kocke in pojemo v solati pripravljenega pikantno ali kot posladek. Možnosti je veliko, le od posameznikovega okusa je odvisno. Poleg tega papaje vsebujejo tudi vitamin B, kalij, vlaknine in magnezij, da ne omenjamo visoke koncentracije antioksidantov

Papaja se na splošno odlično povezuje s citrusi, ingverjem, avokadom, svežo papriko in praktično s katerim koli drugim tropskim sadjem. Ker je njeno meso nežno in sladko z masleno teksturo, se za prebuditev brbončic in kontrast pri uživanju papaje dobro ujame s pekočimi dodatki.

Papajo uživamo svežo ali predelano v različne omake, marmelade in sokove. Mnogi menijo, da brez sveže stisnjenega limetinega soka pokapljanega po papaji, ne gre. Zdi se, kot da sta ustvarjeni ena za drugo.

Hitro rastoče tropsko drevo, na katerem raste papaja, se imenuje Carica papaya. Iz njenega drevesnega lubja se lahko naredi močno vrv, lahko pa se zmeljejo semena, ki se jih uporabi namesto popra. Plodovi, stebla, listi in korenine so bogati s papainom, ki se pogosto uporablja za mehčanje mesa, širšo uporabo pa ima tudi v tekstilni, kozmetični, farmacevtski in živilski industriji.

Boljša prebava

Zmanjšanje telesne teže

Zaščita srca

Protivnetno delovanje

Zdravi lasje in koža

Papaja na mizi postrežena

Kako kupiti dobro papajo

Ko kupujemo papajo, izberemo tisto, ki je večinoma ali popolnoma rumena. Pri zrelem sadežu se barva lupine oziroma kože spreminja iz zelene barve v rumeno oranžne tone. Prepoznamo jo po kroglasti obliki dolžine okoli 25-30 centimetrov.

Shranjevanje

V trgovinah običajno najdemo zelene sadeže, vendar pa taka papaja dozori na sobni temperaturi, zato jo brez slabe vesti pustimo na omarici. Čez nekaj dni bo vidna sprememba barve, na nežen pritisk pa bo tudi mehkejša. V primeru, da dobimo že skoraj zrelo papajo in je ne nameravamo takoj pojesti, jo shranimo v hladilnik, da se upočasni proces zorenja.

BIO PAPAJA IZ BRAZILIJE

Od februarja 2022 dalje je v zimskih mesecih, ko pri nas primankuje lokalnega bio sadja na voljo bio papaja iz naše partnerske eko kmetije v Braziliji. Eko papajo najvišje kakovosti lahko končno dobite tudi pri nas.