Ta čudovit tropski sadež je Krištof Kolumb poimenoval kar angelski sadež, saj ima mehko masleno teksturo in sladek, sočen okus z rahlim mošusnim podtonom. Za vse, ki še niste poizkusili papaje, bi bila še najbližja primerjava z nam dobro poznano melono, ki jo najraje uživamo poleti in ravno prav ohlajeno.
Papaje rastejo vse leto, vendar je njihov vrhunec na začetku poletja in jeseni. Obstajajo različne sorte papaje, rumena, zelena, rdeča, havajska, Bettina papaja, Hortus, Guinea Gold papaja, Kapoho in še bi jih lahko naštevali. Na primer havajska ali tudi jagodna papaja se bohoti na otoku Kauai in ima čudovito in zelo sladko rdeče-oranžno meso. Imenuje se tudi jagodna papaja z okusom podobnim meloni, jagodičevju in breskvi.
Papaja za uspešno rast potrebuje toplo klimo, veliko sonca in vode ter kvalitetno zemljo. Če ima take pogoje, potem je čas od semena do sadeža 6 do 12 mesecev.