Pesto iz bazilike in peteršilja

Naslednje sestavine naj bodo najkvalitetnejše:

1. Bio domača bazilika

2. Bio domači peteršilj

3. Bio oljčno olje

4. Bio limone

5. Bio česen

Pesto je omaka, ki izvira iz Genove, glavnega mesta Ligurije v Italiji. Tradicionalno je sestavljen iz zdrobljenega česna, pinjol, grobe soli, listov bazilike in trdega sira, kot je Parmigiano-Reggiano (znan tudi kot parmezan) ali Pecorino Sardo (sir iz ovčjega mleka). Vse skupaj se zmeša z oljčnim oljem.

Ime pesto izvira iz italijanskega glagola pestâ (ital. pestare), kar pomeni “tolčti”, “zdrobiti”. Tolčenje se nanaša na prvoten način priprave. Po tradiciji se sestavine ročno zdrobi ali potolče in “zmelje” v marmornem možnarju.

Pesto tako pomeni vse, kar je narejeno s tolčenjem, zato se ta beseda v Italiji uporablja za več različnih jedi. Najbolj znan in priljubljen pesto je seveda pesto genovese (genovški pesto).

Mi pa bomo danes pripravili domači pesto iz slovenske bio bazilike in bio peteršilja. Recept bo nekoliko drugačen, kot so običajni recepti za pesto. Ne bomo uporabili pinjol, ampak mandlje, dodali pa bomo limonin sok, limonino lupinico in med za izrazitejši okus.

Testenine, pomešane s pestom so danes, v mnogih državah, postale dobro poznana jed z neštetimi recepti.

 

Bio pesto izpeteršilja in bazilike zelišča

Recept:

Sestavine:

    • 2 lončka bio domače bazilike
    • 1 lonček bio domačega peteršilja
    • četrt skodelice zdrobljenih mandljev
    • 2 stroka bio česna
    • 4 čajne žličke nastrgane limonine lupine
    • tretjina skodelice limoninega soka
    • 2 veliki žlici bio medu
    • polovica čajne žličke grobe Piranske soli
    • polovica skodelice bio oljčnega olja
    • polovico skodelice parmezana

Priprava:

Baziliko, peteršilj, mandlje in česen dajte v mešalnik in mešajte z impulzi, dokler se ne sesekljajo. Dodajte limonino lupinico, sok, med in sol in obdelujte dokler se sestavine do konca ne zmešajo.

Ob tem postopoma in enakomerno dodajajte oljčno olje. Tik pred koncem mešanja dodajte sir.

Shranjujte v zaprti posodi v hladilniku do enga tedna.

Ali lahko zamrznemo pesto iz bazilike in peteršilja?

Lahko.

Pesto prelijte v pladnje za ledene kocke, pokrijte in zamrznite, dokler ne postane čvrst. Nato kocke odstranite s pladnjev in prenesite v posodo za zamrzovanje, ki jo je mogoče zapreti in jo postavite v zamrzovalnik. Pred uporabo posamezne kocke odmrznite postopoma v hladilniku dan pred pripravo.