Pesto je omaka, ki izvira iz Genove, glavnega mesta Ligurije v Italiji. Tradicionalno je sestavljen iz zdrobljenega česna, pinjol, grobe soli, listov bazilike in trdega sira, kot je Parmigiano-Reggiano (znan tudi kot parmezan) ali Pecorino Sardo (sir iz ovčjega mleka). Vse skupaj se zmeša z oljčnim oljem.
Ime pesto izvira iz italijanskega glagola pestâ (ital. pestare), kar pomeni “tolčti”, “zdrobiti”. Tolčenje se nanaša na prvoten način priprave. Po tradiciji se sestavine ročno zdrobi ali potolče in “zmelje” v marmornem možnarju.
Pesto tako pomeni vse, kar je narejeno s tolčenjem, zato se ta beseda v Italiji uporablja za več različnih jedi. Najbolj znan in priljubljen pesto je seveda pesto genovese (genovški pesto).
Mi pa bomo danes pripravili domači pesto iz slovenske bio bazilike in bio peteršilja. Recept bo nekoliko drugačen, kot so običajni recepti za pesto. Ne bomo uporabili pinjol, ampak mandlje, dodali pa bomo limonin sok, limonino lupinico in med za izrazitejši okus.
Testenine, pomešane s pestom so danes, v mnogih državah, postale dobro poznana jed z neštetimi recepti.