Pozitivne lastnosti kurkume

Kurkumo pridobivajo iz korenine, ingverju sorodne rastline Curcuma longa in je ena tistih sestavin, o kateri se mnogo govori v zadnjih letih, kar niti ne preseneča, glede na vrsto pozitivnih učinkov na telo.

Ima toplo grenak okus in se pogosto uporablja za barvanje curryjevega prahu, gorčice, masla in sirov. Kurkumin in ostale sestavine pozitivno vplivajo na otekanje v telesu, se pogosto uporablja za zdravljenje stanj, kjer so prisotne bolečine in vnetni procesi.

Kurkumin tako znižuje tveganje za srčna obolenja, izboljšuje stanje pri artritisu, pomaga pri spominu in večji osredotočenosti, preventivno deluje proti rakavim obolenjem, pri depresiji, prebavnih motnjah in še bi lahko naštevali.

Zlato mleko iz kurkume aranžirano na mizi

Zdravilne lastnosti

Kurkumin prah na leseni žlici

Kurkuma je eno od najbolj hranil polno zelišče. Vsebuje proteine, vitamin C, Vitamin B6, kalcij, železo, vlaknine, sol, kalij, magnezij in mangan.

Je tudi eno od najbolj raziskanih zelišč v medicinski literaturi. Še do pred kratkim je bilo objavljenih že več kot pet tisoč člankov o kurkumi, pigmentu Indijske korenine, ki ji daje zlat sijaj. Narejenih je tudi preko 50 kliničnih študij, mnoge so še v teku.

V spodnjem prispevku ne bomo šli pregloboko v številne študije in podrobne mehanizme delovanja kurkume, bomo pa navedli nekaj potrjenih učinkov, ki dajejo kurkumi zaslužen sloves kot super živilo.

Prah kurkume

Protivnetni učinek

Kurkuma igra močno vlogo pri zniževanju vnetja v telesu. Mehanizem za to je bil prikazan s strani univerze v Arizoni.

Pozitiven učinek na kožo

Kurkuma pomaga pri odpravi mozoljev z zaviranjem bakterij, ki povzročajo mozolje in zniževanjem izločka lojnic. Pomaga tudi pri odpravljanju brazgotin, kar naredi kožo mlajšo in sijočo. Deluje antiseptično in s protivnetnim učinkom pa pospešuje celjenje ran. Poleg tega na kožo deluje kot antioksidant in s tem upočasni posledice staranja in pigmentacij na koži.

Delovanje možganov

Izboljšanje kognitivnih sposobnosti je bil pogost razlog za rabo kurkume v tradicionalni medicini. Že nekaj časa nazaj pa so študije potrdile tisočletno prakso rabe kurkume za ta namen.

Danes je kurkuma zelo uveljavljena kot kognitivni pripomoček, nekatere študije pa prikazujejo tudi potencial kurkume pri preprečevanju degenerativnih učinkov staranja in oksidacijskega stresa na možganske nevrone.

Kurkuma tihožitje
Kurkumin prah na leseni žlici

Razstrupljanje od težkih kovin

Kurkuma s svojo sposobnostjo absorpcije pomaga pri razstrupljanju (kelacija) tako, da veže nase težke kovine in jih izloči iz cirkulacije v telesu. Ena izmed študij prikazuje močan vpliv kurkume pri zaščiti možganskih celic pred vplivom svinca, ki je v možganih ter zniževanju nakopičenih kovin v možganskih tkivih.

To so zgolj nekateri izmed mnogih  pozitivnih učinkov kurkume prikazanih v zdravsteni literaturi in v tisočletnih praksah indijske populacije kot tudi drugod po svetu. Nekateri ne verjamejo oglaševanju, spet drugi ne verjamejo številnim študijam. Medtem, ko nekateri verjamejo anekdotam svoje babice, drugi prisegajo na globoko tradicijo in zgodovino Ayurvede. Nekaj zagotovo drži, kurkuma je zelišče, katero je težko ignorirati kot produkt moderne dobe potrošništva. Nekateri darovi narave so preprosto preveč koristni, da bi jih vrgli v koš kot produkt neskončne industrije prehrambenih hranil. Kurkuma je, preprosto rečeno “čudežno zelišče”.