Opis
Pozitivne učinke kislega zelja je poznal že Hipokrat, znameniti Sebastian Kneipp pa je kislo zelje označil kot krtačo za želodec in črevesje. Mornarji so si na dolgih potovanjih z uživanjem kislega zelja pomagali proti skorbutu.
Posebej se je razširilo na podeželju v okolici Ljubljane in se razvilo v proizvodnjo in prodajo zelja na veliko, pred drugo svetovno vojno so ga tudi izvažali.
Še danes velja, da je za kisanje najboljša avtohtona slovenska sorta ljubljansko zelje, pa tudi varaždinsko zelje, ki imata ploščate glave. Način kisanja se do danes ni spremenil, le lesene kadi so zamenjale plastične.
Pravilno in naravno skisano zelje je bledo rumeno, mehko, a še hrustljavo in ima prijeten vonj po kislem. Zelje, ki smrdi po plesni ali gnilobi, je premehko, preslano, močno prekislo ali celo rožnato obarvano, ni bilo pravilno skisano in ni primerno za uživanje.
Proizvaja: Društvo Skupina proizvajalcev ekološkega sadja (Bio s kmetij)
Kislo zelje je pridelano in kisano na ekološki kmetiji Lipnik.