Opis
Opis
Rumen podolgovat plod sladko-škrobnega okusa družine Cavendish je najbolj priljubljen sadež v naši trgovini in najverjetneje tudi na svetu. Banane so bile najbrž prvič udomačene že pred 7000 leti na območju današnje Dominikanske Republike. Danes pa jih pridelujejo v kar 135 državah sveta.
Zanimivost
Do leta 1950 ni bila najbolj priljubljena vrsta banane naš dobro poznani Cavendish, ampak njegova večja in bolj sladka sestrična – Grov Michel. Kaj se je zgodilo z njo? Napadla jo je Panamska bolezen, ki jo je zaradi njene genetske ne-raznolikosti popolnoma iztrebila.
Država porekla
- Dominikanska Republika
- Ekvador
- Peru
Kako pripraviti
Banane so naravni prenosni-snack v neverjetnem bio-razgradljivem ovoju. Če ti dozorijo a ne teknejo jih nikakor ne zavrži – pripravi banana bread, mafin ali smuti.
Shranjevanje
Imejte jih shranjene na sobni temperaturi med ostalim sadjem. Med zorjenjem bodo oddajale hormone zaradi katerih bodo prej dozoreli tudi drugi sadeži. Nikakor ne pustite, da temperatura pade pod 7°C – če se banana prehladi- počrni.
Hranilna vrednost:
Banane vsebujejo zelo malo maščob, so pa bogate z vitamini B6 in C ter vsebujejo veliko kalija in vlaknin.
Na: 100 g (olupljene) | |
Kalorije: 95 kcal | |
Skupaj maščobe: 0.3 g | |
Nasičene maščobe: 0.1 g | |
Polinenasičene maščobe: 0.1 g | |
Mononenasičene maščobe: 0 g | |
Holesterol: 0 mg | |
Natrij: 1 mg | |
Kalij: 358 mg | |
Ogljikovi hidrati: 23 g | |
Prehranske vlaknine: 2.6 g | |
Sladkor: 12 g | |
Beljakovine: 1.1 g | |
Vitamin A: 64 IU | Vitamin C: 8.7 mg |
Kalcij: 5 mg | Železo: 0.3 mg |
Vitamin D: 0 IU | Vitamin B6 0.4 mg |
Kobalamin: 0 µg | Magnezij 27 mg |