Opis
Opis
Modro sladko/kislo jagodičevje izvira iz Severne Amerike. Atlantski ocean so premagale leta 1930, na drugi strani so jih uživali ameriški staroselci že tisočletja prej. V tem času niso prav nič izgubile na svoji popularnosti, saj je v ZDA vsak julij označen kot nacionalni mesec borovnic.
Zanimivost
Včasih so iz borovnic pridobivali barvo. Z vretjem v mleku so lahko pridelali vse odtenke modre barve.
Država porekla
Slovenija
Sezona
Julij – September
Kako pripraviti
Odlične v vseh vrstah zajtrkov: z ovsenimi kosmiči, smutiji, jogurti. Nevrjetne tudi v pečenih slaščicah: mafini, torte, pite itd.
Shranjevanje
Zrele borovnice so temno modre barve posute z belim prahom (njihova naravna zaščita). Shranite jih v hladilniku, tik pred zaužitjem jih umite. Lahko jih tudi zamrznete. V tem primeru jih razporedite posamično na pekač in jih prej ne umijete. Tako ne boste končali z eno veliko kepo zmrznjenih borovnic in bote lahko v njih uživali posamično.
Hranilna vrednost
Borovnice so kraljice po vsebnost antioksidantov. Vsebuje namreč jih namreč toliko kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk. Magična moč borovnic se skriva predvsem v antocianinu, ki borovnicam daje tudi značilno modro vijoličasto barvo. Bolj ko je borovnica temna, več antocianina vsebuje.
Drugi plus pa je njihova nizka vsebnost sladkorja in posledično nizek glikemični index. Zato so v zmernih količinah primerne za diabetike in low-carb diete.
Na: 100g | |
Kalorije: 57 kcal | |
Skupaj maščobe: 0.3 g | |
Nasičene maščobe: 0 g | |
Polinenasičene maščobe: 0.1 g | |
Mononenasičene maščobe: 0 g | |
Holesterol: 0 mg | |
Natrij: 1 mg | |
Kalij: 77 mg | |
Ogljikovi hidrati: 14 g | |
Prehranske vlaknine: 2.4 g | |
Sladkor: 10 g | |
Beljakovine: 0.7 g | |
Vitamin A: 54 IU | Vitamin C: 9,7 mg |
Kalcij: 6 mg | Železo: 0,3 mg |
Vitamin D: 0 IU | Vitamin B6: 0,1 mg |
Kobalamin: 0 µg | Magnezij: 6 mg |