Bio Grenivke

4,90 12,00 

Trenutno ni zaloge
Počisti

Šifra: 2999527276608 Kategoriji: ,
 

Opis

Opis

Bio grenivke so rumene in okrogle, s premerom do 15 cm. Je največji med agrumi. Olupek je debel z belo spužvasto sredico. Zato grenivka ni trda kot limona ali elastična kot pomaranča in je včasih zato videti kot potolčena. Uporablja se kot svež sadež in za pridobivanje sokov. Ima specifičen okus kislega in grenkega, zato vas lahko ta kombinacija preseneti. Se pa splača potrpeti, saj velja za enega bolj zdravih sadežev.

Zanimivost

Je plod križanja, najverjetneje med mandarino in pomelom. Sprva se je gojila kot drevo v okrasne namene. Sadež lahko tehta tudi dobra 2 kg, a v tem primeru ne pride na naše police, temveč se uporabi za pridelavo sokov.

Država porekla

  • Španija
  • Južna Afrika

Sezona 

Celo leto.

Kako pripraviti

Najpogosteje se grenivka uživa kot sok, pulpa ali pa tudi samo meso sadeža. Odstranjevanje grenivke iz membran je enostavno. Za začetek odrežemo vrh sadeža z navadnim kuhinjskim nožem. Nato se narežejo rezine od zgoraj navzdol. Praviloma se lupina grenivke z lahkoto loči od sadeža. Če imamo doma kuhinjski robot, lahko očistimo grenivko z uporabo rezila za lupljenje okrogle zelenjave in sadja. Še en zanimiv in priročen način za uživanje grenivke, da jo jemo kar na žlico. Očiščen sadež se razreže na dve polovici in nato se kašo enostavno poje z žličko. Če žličko ožete grenivke dodamo kavi, bo napitek pomagal proti glavobolu. Pred obrokom nam pomaga pri izgubljanju odvečne telesne teže, po obroku pa pomaga proti želodčnim težavam. Če bomo spili kozarec grenivke pred spanjem, bomo spali boljše in mirno.

Kako shraniti

Sveži in zreli plodovi se ne shranjujejo predolgo. Bolj ko je sadje zrelo, hitreje se pokvari. Z dolgotrajnim skladiščenjem se okus poslabša. Priporočamo hrambo v hladilniku, v družbi drugega sadja in zavito v papir. Tako bo grenivka obdržala svoj svežino do deset dni. Na kuhinjskem pultu pa bo zdržala do štiri dni.

V mnogih pogledih je svežina grenivke odvisna od njene zrelosti.

  • v shrambi ali na balkonu 7-10 dni
  • v hladilniku 10-14 dni
  • na kuhinjskem pultu 2-4 dni

Hranilna vrednost

Grenivka je bogat vir vitamina C, spodbuja delovanje imunskega sistema, manjša nevarnost za gripo in prehlad ter ščiti celice pred stresom. Je ena najboljših vrst sadja za diabetike. Pospešeno celi rane in obnavlja kožo. Največja moč grenivke je učinek antidepresiva. Vsebuje ogromno vitaminov, proteinov, nekaj sladkorja, ogromno mineralov, vlaken, antioksidantov in kislin. Z uživanjem grenivke boste telo razstrupili in očistili.
Grenivka vsebuje:

  • veliko vitamina C, folno kislino in vitamine skupine B
  • veliko kalija, železo, kalcij in druge minerale
  • rožnate in rdeče vrste vsebujejo beta-karoten

Dodatne informacije

Teža 0.7 kg