Opis
Opis
Hruška raste na istoimenskem drevesu, ki v višino doseže 15-20 m. Je zelene, rumene, zlate ali tople oranžne barve. Plodovi hrušk so okrogli, proti peclju zoožani in včasih ukrivljeni. V letih žetve lahko drevo hruške obrodi do 35 kg sadja. Raste na senčnih mestih in na soncu, hkrati pa je odporna na sušo in zmrzal. Lahko raste tudi v zelo suhi zemlji.
Zanimivost
Hruške shranjujemo čim dlje od druge hrane z izrazitim vonjem, saj ga lahko hitro privzamejo. Sicer pa je bil velik ljubitelj hrušk Ludvik XIV., ki je spodbujal njihovo sajenje, zato Francija še danes velja kot evropska dežela hrušk.
Država porekla
Italija
Sezona
Celo leto.
Kako pripraviti
Sadež hruške se lahko uživa samostojno, zelo dobra pa je tudi v kompotu, marmeladi, kot dodatek h kosmičem, jogurtu ali celo v solati. Odlično se obnese tudi kot kašast gosti sok.
Kot pogostitev jih lahko kombiniramo s kozjim ali plemenitim sirom. Nekateri pa jih skuhate in naredite celo žganje.
Kako shraniti
Takoj po nabiranju hruške ni priporočljivo jesti, ker imajo očitno kisel okus. Da dosežemo sladko aromo, jo postavimo za nekaj časa v temen prostor.
Ko je hruška zrela, jo je treba čim prej pojesti. Če pa želimo, da dozorijo pozneje, jih postavimo v hladilnik tako, da nimajo veliko zraka.