Opis
Opis
Kiviji so ovalne oblike, veliki približno 5–8 cm v dolžino in do 5 cm v premer. Sadež ima zeleno-rjav kosmat olupek in svetlo zeleno meso s črnimi, užitnimi semeni. Meso ima mehko sredico in poseben sladkast okus.
Zanimivost
Kiwi je novozelandska avtohtona ptica, čigar barva perja spominja na barvo sadeža – kivija.
Država porekla
- Italija
Sezona
Celo leto
Kako pripraviti
Enostaven način uživanja kivija je, da ga dovolj zrelega prepolovimo in nato pojemo vsebino kar z žlico. Odlično se poda tudi v sadne solate, nadeve, marmelade, pudinge, smutije, sadna nabodala, kompote, torte in sokove ali celo likerje.
Kako shraniti
Za hitrejše zorenje ga hranimo z jabolki, bananami ali hruškami, v temi in na sobni temperaturi, lahko pa celo tudi v kletnih prostorih.
Hranilna vrednost
Kivi je bogat vir vitamina C in kalija. Vsebuje tudi vitamina A in E. Olupek je dober vir antioksidantov.