Opis
Opis
Mamljivi temno modri sadež naj bi izviral iz Kitajske, kjer naj ga bi udomačili že pred 2000 leti. Sveže niso slabe, a mi jih imamo najraje v babičinih cmokih. Sploh obstaja kaj boljšega od razrahljanega slivovega jedra, obdanega z škrobnim krompirjevim ovojem, pomešanim z sladkorjem in drobtinami?
Zanimivost
Ni vsaka sliva češplja, je pa vsaka češplja sliva. Češplja je namreč le ena od 40 vrst sliv. (Latinsko: prunus).
Država porekla
Italija
Španija
Sezona
Junij – September
Kako pripraviti
Dve besedi: sli-vo-vi cmoki! Če babice ni na dosegu roke, za receptom pobrskaj po internetu.
Kako shraniti
Pustite na sobni temperaturi dokler ne dozorijo in nemudoma pojejte. Nezrela sliva zna biti kisla in trda, prezrela pa premehka. Zato je zelo pomembno, da zadanetepravi trenutek, če pa vam takrat ne teknejo, priporočamo da jih razrežete in zamrznete.
Hranilna vrednost
Slive naj bi imele močan odvajalni učinek. Vlaknine in sorbitol, ki jih najdemo v slivah, sta neprebavljiva. Zato med prebavo nase vlečeta veliko vode, kar poveča volumen odpadne snovi in tako olajša izločanje. Njena tretja magična sestavina, ki nam pomaga pri izločanju pa je dihidroksifenil izatin, ta naj bi nam pomagal pri krčenju in sproščanju črevesne stene.
Na: 100 g (mesa) | |
Kalorije: 45 kcal | |
Skupaj maščobe: 0.3 g | |
Nasičene maščobe: 0.1 g | |
Polinenasičene maščobe: 0.1 g | |
Mononenasičene maščobe: 0.1 g | |
Holesterol: 0 mg | |
Natrij: 0 mg | |
Kalij: 157 mg | |
Ogljikovi hidrati: 11 g | |
Prehranske vlaknine: 1.4 g | |
Sladkor: 10 g | |
Beljakovine: 0.7 g | |
Vitamin A: 345 IU | Vitamin C: 9,5 mg |
Kalcij: 6 mg | Železo: 0.2 mg |
Vitamin D: 0 IU | Vitamin B6: 0 mg |
Kobalamin: 0 µg | Magnezij: 7 mg |