Opis
Opis
Ajdo nekako uvrščamo med žita, čeprav botanično ne spada med trave, kamor spada večina ostalih žit. V pokrajini ob reki Muri je ajda prisotna več stoletij, v narečju ji pravijo »hajdina«, kar izhjaja iz staronemškega poimenovanja za ajdo-Heide. V preteklosti je bila ajda pomemben vir dodatnega zaslužka za revno kmečko prebivalstvo, saj naj bi bila oproščena dajatve desetine. Danes je ajda zelo razširjena kultura, ki zaseda pomembno mesto na jedilnikih širom sveta. Ajdo uporabljamo kot kašo ali mleto v moko.
Država porekla
- Slovenija
Kako pripraviti
Ajdova kaša je odlična kot priloga glavni jedi, za hladno solato, za ajdovo juho, … Kuhajte približno 8 minut.
Shranjevanje
Shranjujte v suhem prostoru in zaščitite pred toploto in svetlobo.
Sestavine
Bio ajdova kaša
Hranilna vrednost
Na: 100 g |
|
Kalorije: 343 kcal |
|
Skupaj maščobe: 1.7 g |
|
Nasičene maščobe: 0.3 g |
|
Polinenasičene maščobe: ni podatka |
|
Mononenasičene maščobe: ni podatka |
|
Holesterol: ni podatka |
|
Natrij: ni podatka |
|
Kalij: ni podatka |
|
Ogljikovi hidrati: 71 g |
|
Prehranske vlaknine: ni podatka |
|
Sladkor: 0.3 g |
|
Beljakovine: 9 g |
|
Vitamin A: ni podatka |
Vitamin C: ni podatka |
Kalcij: ni podatka |
Železo: ni podatka |
Vitamin D: ni podatka |
Vitamin B6 ni podatka |
Kobalamin: ni podatka |
Magnezij ni podatka |