Bio Bazilika Zelišče

3,00 

Trenutno ni zaloge

Ni na zalogi

Šifra: 1232112123321 Kategorije: , ,
 

Opis

Opis

Pradomovina bazilike je Indija, njeni ostanki, ki so jih našli v egipčanskih grobnicah, na primer segajo kar 3500 let pred našim štetjem. Bazilika je bila zelo priljubljena začimba tudi že v času starih Rimljanov. Številni zapisi potrjujejo njeno vsestranskost, v času vladavine Julija Cezarja je bila nadvse cenjena kot začimba, pa tudi kot okrasna rastlina. Menihi so baziliko v srednjo Evropo prinesli v začetku 12. stoletja.

Zanimivost

Ker snovi v baziliki delujejo antibakterijsko, nam je lahko v pomoč tudi pri zdravljenju različnih vnetij in pri zniževanju povišane telesne temperature. Iz listov si lahko pripravite čaj in ga pijte večkrat na dan.

Država porekla

Domače – Ekološka Kmetija Avšič

Kako pripraviti

Najpogosteje uporabljamo liste, cvetne popke in cvetke pa uporabimo večinoma v solatah ali za okraševanje jedi. Če nameravate zelišče presaditi lahko iz nje vzgojite več rastlin in višek posušite.

Negovanje

Vaša bazilika bo prišla v lončku, katerega najbolje, da postavite na podstavek in ju skupaj nastavite soncu na okenski polici. Bazilika ima rada vlažno in ne mokro zemljo ter vsaj 6-8 ur direktnega sonca. Če ste ji pripravljeni dati takšne pogoje, predlagamo, da rastlino presadite v večji lonček, ali celo na vrt, kjer vas z pravilno nego lahko razveseli z celo-sezonsko zalogo.

Najbolj pomembno je, da rastline nikoli ne izpostavite temperaturam nižjim od 10°C saj se zelo hitro prehladi in posledično oveni.

Dodatne informacije

Teža 0.001 kg