Opis
Opis
Ječmen spada med bolj razširjena žita. Poleg enozrnice in dvozrnice je eno najstarejših kultiviranih žit, ki uspeva v številnih klimatskih pasovih. Območje izvora ječmena je Bližnji vzhod. V Mezopotamiji in ob Nilu so ga gojili pred več kot 8000 leti kot klasično antično zrno, v srednji Evropi pa po letu 5000 pr.n.št. Že nekdaj so ječmen cenili zaradi visoke donosnosti, ta se lahko primerja celo s pšenico. Ječmen raste v ovoju, kar predstavlja naravni ščit pred raznimi zunanjimi vplivi. Neoluščeni ječmen je pomembna sestavina pri proizvodnji piva, oluščeni ječmen oziroma ješprenj pa sestavina enolončnice, poznane pod imenom ričet. A ječmen ima veliko bolj raznoliko vlogo v jedilnikih širom sveta. Z lahkoto nadomesti jedi iz riža, je enostaven za kuhanje in vsestransko uporaben. Zato je pomembna in razširjena sestavina v številnih svetovnih kulinarikah.
Država porekla
- Slovenija
Kako pripraviti
Ješprenj najprej namočite čez noč, nato ga skuhajte. Kuhan ječmen lahko uporabite v solati, kot prilogo, iz njega lahko pripravite polpete ali ga tradicionalno skuhate v enolončnici
Shranjevanje
Shranjujte v suhem prostoru in zaščitite pred toploto in svetlobo.
Sestavine
Bio Ješprenj
Hranilna vrednost
Na: 100 g |
|
Kalorije: 355 kcal |
|
Skupaj maščobe: 2.1 g |
|
Nasičene maščobe: 0.5 g |
|
Polinenasičene maščobe: ni podatka |
|
Mononenasičene maščobe: ni podatka |
|
Holesterol: ni podatka |
|
Natrij: ni podatka |
|
Kalij: ni podatka |
|
Ogljikovi hidrati: 63 g |
|
Prehranske vlaknine: ni podatka |
|
Sladkor: 2 g |
|
Beljakovine: 11 g |
|
Vitamin A: ni podatka |
Vitamin C: ni podatka |
Kalcij: ni podatka |
Železo: ni podatka |
Vitamin D: ni podatka |
Vitamin B6 ni podatka |
Kobalamin: ni podatka |
Magnezij ni podatka |