Opis
Opis
Proso je eno izmed prvih žit, ki so ga v Evropi pridelovali za prehrano ljudi. Slovani so pripravljali jedi iz prosene kaše predvsem ob posebnih dogodkih kot sta svatba in krst, saj so bile jedi iz prosene kaše simbol obilne rodnosti. Kasneje proso v Evropi ni bilo ravno cenjena kultura – imenovali so ga tudi »kruh revežev« in tako se je pridelava prosa močno zmanjšala. A proso je z razvojem bio dinamičnega in ekološkega načina pridelave ponovno postalo cenjena poljščina. Uživa se tako neoluščeno proso, ki ga je pred uporabo potrebno zmleti, kot tudi oluščeno proso oz. prosena kaša ter prosena moka.
Država porekla
- Slovenija
Kako pripraviti
Proseno kašo oziroma oluščeno proso pripravimo kuhano na mleku ali vodi kot samostojno jed, lahko pa pripravimo rižoto, narastek, jo kuhano dodamo v hladno solato ali pa kot zakuho v juho. Kuhajte jo približno 10 min.
Shranjevanje
Shranjujte v suhem prostoru in zaščitite pred toploto in svetlobo.
Proizvedeno v Sloveniji.
Sestavine
Bio prosena kaša
Hranilna vrednost
Na: 100 g |
|
Kalorije: 363 kcal |
|
Skupaj maščobe: 3.9 g |
|
Nasičene maščobe: 1 g |
|
Polinenasičene maščobe: ni podatka |
|
Mononenasičene maščobe: ni podatka |
|
Holesterol: ni podatka |
|
Natrij: ni podatka |
|
Kalij: ni podatka |
|
Ogljikovi hidrati: 69 g |
|
Prehranske vlaknine: ni podatka |
|
Sladkor: 2.1 g |
|
Beljakovine: 11 g |
|
Vitamin A: ni podatka |
Vitamin C: ni podatka |
Kalcij: ni podatka |
Železo: ni podatka |
Vitamin D: ni podatka |
Vitamin B6 ni podatka |
Kobalamin: ni podatka |
Magnezij ni podatka |