Opis
Opis
Timijan ali materina dušica je skupno ime za mnoge samorasle oblike timijana. Za vrtni timijan pa se uporablja Thymus vulgaris L in ta vas bo počakal tudi v vaši dostavi. Botaniki si še vedno niso enotni in izraza materina dušica ter timijan, ne enačijo. Materina dušica ponavadi rečemo divji rastlini medtem, ko je ime Timijan rezervirano za vrtnino.
Zanimivost
Timijan pri nas najdemo tudi v naravi, k nam so ga namreč v 11. stoletju prinesli benediktinci iz bližnjega vhoda.
Država porekla
Domače – Kmetija Avšič
Kako pripraviti
Timijan uporabljamo v kulinarične namene kot začimbo za divjačino, jetra, jetrne paštete, nadeve za perutnino, perutnino, jedi iz stročnic, paradižnika, zelene paprike. Lahko uporabljamo sveže sesekljane liste ali pa suhe.
Negovanje
Velika možnost je, da mu bo v lončku, v katerem bo prišel do vas, pretesno. Če ga boste hitro porabili, ga prestavite na sončno mesto in zalivajte le, ko se mu bo zemlja popolnoma posušila.
Timijan je sicer tudi eno lažjih zelišč za gojiti, zato priporočamo, da ga posadite v večji lonček ali celo na vrt (v tem primeru ga je potrebno pozimi pokriti). Uspeval bo kjerkoli, kjer bo imel dosti svetlobe, paziti je treba le, da se ga preveč ne zaliva.