Keltis Žan – Ekološko Rdeče Vino

Na nosu je izredno malinast, zato mu nekateri rečejo tudi malinovec. Vino je sokasto, v ozadju se čuti nežna kislina. Je izredno piten in ima zelo osvežilen napoj.
Lepo se ujema s sadjem, na primer z jagodami, odličen pa je tudi s testeninami s paradižnikovimi omakami.

15,00 

Trenutno ni zaloge

Ni na zalogi

Šifra: 4709158208153 Kategoriji: ,
 

Opis

Ekološko Biodinamično Rdeče Vino

Žan red 2019
Suho
10,50% vol. Alk.

Sorte

žametna črnina, kraljevina, modra frankinja, 20% beli Žan.

Regija

Bizeljsko, Spodnja Štajerska, Slovenija.

Lega vinogradov

16-25 let, 350 metrov nad gladino morja, S in V usmerjenost.

Tla

Skrilavec, glina in peščenjak.

Trgatev

Ročno trgano, sredina septembra.

Steklenica

0.75 L

Temperatura serviranja

10-12°C

Opis vina

Pozdravi bledo rdeča barva, kot posledica maceracije. Na nos se zazna elegantne arome rdečega sadja z malenkost redukcije. Okus je zaokrožen, intenziven, spominja na zeliščne in sadne note. Vino ima dovolj telesa za kombinacijo z močnejšimi jedmi kot na primer marinirana perutnina ali pa kremne špargljeve jedi.

O pridelovalcu

Ekološki pridelovalec vina Keltis na 5 hektarjih vinogradov letno pridela le do 20.000 steklenic vina, kar jih postavi med butične ekološke vinarje.

Vsa njihova vina so pridelana na ekološki in biodinamični način, kar je zagotovo eden glavnih razlogov za unikatno igro okusov, ki jih skriva vsaka njihova steklenica.

V Sloveniji je vino Žan mogoče kupiti le na njihovem posestvu in v naši spletni trgovini, saj veliko večino izvozijo po Evropi in v ZDA.

Zgodba ekoloških vin Keltis

Konec 80-ih sta Ivan in Elizabeta Kelhar prepustila svoje vinograde v oskrbo sinu Marijanu in njegovi ženi Ani. Marijan se je odličil da se bo osredotočil na vinogradništvo in leta 1989 ustekleničil prva vina, ter vstopil na butični trg vina z svojo lastno znamko Keltis.

V 90-ih sta se rodila njuna sinova Luka in Miha in slednji je v prihajajočih letih prevzel vlogo glavnega kletarja. Njegovo prvo lastno vino je bilo Cuvée Extrême 2009, ki je zasedlo odlično 2. mesto na festivalu oranžnih vin na Dunaju.