Opis
Opis
Maslen sadež, prefinjenega okusa. Avokado izvira iz Mehike, kjer so ga takratni prebivalci (Maji, Inki in Asteki) udomačili že pred 5000 leti. Zdravje-ljubci prisegajo na njegovo visoko vsebnost Omega 3 maščobnih kislin, gurmani na njegov poseben okus in instagramovci na njegov fotogeničen izgled. Teža bio avokada je od 120 g do 160 g.
Zanimivost
Njegovo ime prihaja iz Azteške besede “Ahuacatl” in pomeni… Testis… No, je kar očitno, kako si ga je pridobil.
Država porekla
- Španija
- Kenija
- Burkina Faso
- Peru
Kako pripraviti
Za v solate, sendviče in smutije. Ne pozabite na svetovno znano zeleno omako – guacamole. Bodite pozorni da je avokado zrel preden ga prerežete. Na otip mora biti mehek in pod pecljem lepe rumene barve.
Shranjevanje
Avokado bo počasi zorel, če ga pustite na sobni temperaturi. Postopek lahko pohitrimo če ga damo v vrečko z zrelo banano in upočasnimo če ga imamo v hladilniku.
Hranilna vrednost
Avokado je edinstven sadež, ki ima visoko vsebnost Omega 3 maščobnih kislin, nima sladkorja in ima veliko vlaknin. Vsebuje tudi dvakrat več kalija kot banana in oleično kislino, ki je direktno povezana s kurjenjem maščob v telesu.
Na: 100 g (mesa) | |
Kalorije: 160 kcal | |
Skupaj maščobe: 15 g | |
Nasičene maščobe: 2.1 g | |
Polinenasičene maščobe: 1.8 g | |
Mononenasičene maščobe: 10 g | |
Holesterol: 0 mg | |
Natrij: 7 mg | |
Kalij: 485 mg | |
Ogljikovi hidrati: 9 g | |
Prehranske vlaknine: 7 g | |
Sladkor: 0.7 g | |
Beljakovine: 2 g | |
Vitamin A: 146 IU | Vitamin C: 10 mg |
Kalcij: 12 mg | Železo: 0.6 mg |
Vitamin D: 0 IU | Vitamin B6 0.3 mg |
Kobalamin: 0 µg | Magnezij 29 mg |