Opis
Hitri opis
Slastno ekološko bučo z njive v ljubljanskih Savljah lahko kuhate, pečete, cvrete, nadevate ali dušite. Zaradi njenega ekološkega porekla, jo lahko brez slabe vesti, pojeste tudi z lupino. Hokaido sorta našega najljubšega jesenskega pridelka izvira iz Japonskega otoka Hokkaido. Tam so jo začeli gojiti pred več kot stotimi leti. Ena buča tehta 0d 0,5 kg do 1 kg. Glede na sezono so buče lahko večje ali manjše. Manjše tehtajo med 400 g in 600 g, večje med 800 g in 1,2 kg
Zanimivost
Povprečna Hokaid-ka je bila zasejana 100 dni preden je bila obrana.
Država porekla
- Slovenija – Ekololška Kmetija Avšič
Sezona
Avgust – Oktober
Kako pripraviti
Hokaido buča je najbolj univerzalen pridelek, z njim lahko naredite karkoli želite: kuhate, pečete, cvrete ali dušite, samo pojesti surove je ne smete. Naš najljubši način je kremna juha z popečenim kruhom, recept je relativno enostaven in zelo pogost (google je tvoj prijatelj).
Kako shraniti
Na hladnem in suhem lahko ta buča preživi tudi do par mesecev. Moramo le paziti, da jo ne napade plesen. Zato zna biti za njo boljša lokacija, kot vlažna klet, kuhinja miza…?
Hranilna vrednost
Hokaido buča ima vrst vitaminov in mineralov, med njimi najbolj iztopa vitamin A. Sto gramov buče vsebuje več kot 100% priporočenega vnosa tega vitamina. Buča je lahko tudi manj kalorični nadomestek krompirju ali pa odličen dodatek, vse zavisi od vas.
Na: 100 g | |
Kalorije: 63 kcal | |
Skupaj maščobe: 0.16 g | |
Nasičene maščobe: 0.029 g | |
Polinenasičene maščobe: 0.059 g | |
Mononenasičene maščobe: 0.01 g | |
Holesterol: 0 mg | |
Natrij: 4 mg | |
Kalij: 191 mg | |
Ogljikovi hidrati: 15.65 g | |
Prehranske vlaknine: 2.5 g | |
Sladkor: 1.85 g | |
Beljakovine: 1.29 g | |
Vitamin A: 630μg | Vitamin C: 13.5mg |
Kalcij: 20 mg | Železo: 0.36 mg |
Vitamin D: 0 IU | Vitamin B6: 0.1 mg |
Kobalamin: 0 µg | Magnezij: 12 mg |