Bio Bučke 500 g

3,00 

Trenutno ni zaloge

Ni na zalogi

Šifra: 1407272452160 Kategoriji: ,
 

Opis

Opis

Podolgovat plod, temno ali celo svetlo zelene barve. Bučke nas običajno bogato razveselijo, tako da včasih več ne vemo, kam z njimi.
V dolžino zrastejo tudi do enega metra in so lahko temno ali pa svetlo zelene.

Zanimivost

Bučke uvrščamo med zelenjavo, botanično gledano pa veljajo za nedozorelo sadje, saj gre za otekle jajčnike bučkinega cveta. V Mehiki cvet bučke celo uporabljajo za pripravo juh. Mi pa bučke v šali uporabimo, ko nas kdo hoče pohecati in mu zabrusimo: “Ah, ne prodajaj mi bučk!” 🙂

Država porekla

  • Italija

Sezona 

Maj – Oktober

Kako pripraviti

Najpogosteje jih uporabljamo, ko v dolžino ne presežejo 20 centimetrov, saj so tedaj najbolj sveže, semena pa mehka in nedozorela. Čeprav so podobne kumaram, jih običajno ne uživamo surovih, saj so veliko boljše kuhane ali pečene. Iz njih pripravimo popečene bučke na žaru, nadevane bučke, kuhane, ocvrte, polnjene, tudi v narastkih, polpetih, zvitkih, iz njih naredimo juho iz bučk ali celo spečemo okusen bučni kruh. Uporabimo jih lahko za omake, pite ali jih celo obložimo domačo pico. Lupljenje bučk pred uživanjem oziroma pripravo ni potrebno..

Kako shraniti

Ko jih enkrat poberemo z vrta, ne bodo dolgo sveže, običajno teden dni, če jih hranimo v hladilniku, pa malo tudi manj. V tem primeru hitro izgubijo čvrstost in se zmehčajo, še posebej, če jih iz hladilnika damo na sobno temperaturo. Če jih bomo shranjevali z drugo zelenjavo, bodimo pozorni, saj utegnejo gniti.

Hranilna vrednost

Bučke vsebujejo ključne antioksidante – karotenoide. Prav tako so polne luteina, zeaksantina in beta kriptoksantina (trije ključni karotenoidi za zdravje). Ne le pri sladkornih težavah, pomagajo tudi pri vnetjih, boleznih srca in ožilja ter prebavnega trakta. Koristijo tudi proti težavam s prostato. Olupek je še posebej bogat z antioksidanti, zato priporočamo, da jih ne lupite. Ravno zato nakupujte le ekološko vzgajane.

Na: 100 g

Kalorije: 16 kcal

Skupaj maščobe: 0.3 g

Nasičene maščobe: 0.1 g

Polinenasičene maščobe: 0.1 g

Mononenasičene maščobe: 0

Holesterol: 0 mg

Natrij: 8 mg

Kalij: 261 mg

Ogljikovi hidrati: 3.1 g

Prehranske vlaknine: 1g

Sladkor: 2.5 g

Beljakovine: 1,2 g

Vitamin A: 200 IU

Vitamin C: 17.9 mg

Kalcij: 16 mg

Železo: 0.4 mg

Vitamin D: 0 IU

Vitamin B6 0.2 mg

Kobalamin: 0 µg

Magnezij 18 mg

Dodatne informacije

Teža 0.5 kg