Opis
Opis
Ohrovt sodi med nizkokalorična živila, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, med katerimi velja poudariti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate. Poleg tega ima antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno delovanje ter znižuje holesterol.
Država porekla
- Slovenija – Ekološka Kmetija Avšič
Kako pripraviti
Za doseganje prej omenjenih koristnih učinkov je pomembna pravilna priprava ohrovta. Najboljši učinek za ohranjanje hranilnih snovi v ohrovtu dosežemo s kratkotrajnim, petminutnim dušenjem. Ohrovt pri kuhanju lahko pripravimo na različne načine. Surovega lahko uporabimo za solate, s kuhanjem pa lahko pripravimo juhe in enolončnice. Kot priloga se lepo poda s paradižnikom in gobami. Začimbe, ki dopolnjujejo aromo ohrovta so paprika, curry ali kumina.
Shranjevanje
Priporočljiva je takojšnja poraba, ker se ob daljšem shranjevanju razvije grenak okus. Shranjujte suh in ne že opran ohrovt, saj voda spodbuja kvarjenje živil.
Hranilna vrednost
Na: 100 g |
|
Kalorije: 49 kcal |
|
Skupaj maščobe: 0.9 g |
|
Nasičene maščobe: 0.1 g |
|
Polinenasičene maščobe: 0.3 g |
|
Mononenasičene maščobe: 0.1 g |
|
Holesterol: 0 mg |
|
Natrij: 38 mg |
|
Kalij: 491 mg |
|
Ogljikovi hidrati: 9 g |
|
Prehranske vlaknine: ni podatka |
|
Sladkor: ni podatka |
|
Beljakovine: 4.3 g |
|
Vitamin A: ni podatka |
Vitamin C: 120 mg |
Kalcij: 150 mg |
Železo: 1.5 mg |
Vitamin D: 0 IU |
Vitamin B6 0.3 mg |
Kobalamin: 0 µg |
Magnezij 47 mg |