Opis
Opis
Kumara je zelo ena bolj razširjenih kulturnih rastlin iz družine bučevk. Izvira iz vzhodnega dela Indije in je bila pomemben del prehrane že v antiki. Plod je zelen, trd in tudi surov užiten. Kot vse buče, sprosti svoja semena šele, ko zgnije meso.
Zanimivost
Temperatura med zunanjosto in notranjosto kumare zna biti nižja za 20°. Od tukaj prihaja angleški izraz “Cool as a cucumbre”
Država porekla
- Ekološka Kmetija Avšič
Kako pripraviti
Od solat do napitkov. Kumaro uporabljamo za njeno osvežilno teksturo in okus. Že ena sama rezina v pijači pusti osvežujoč okus.
Shranjevanje
Kumara je najboljša sveža. Brez težav v hladilniku počaka do dveh tednov.
Hranilna vrednost
Sestavlja jih kar 97 % vode.
Na: 100g (mesa) | |
Kalorije: 15 kcal | |
Skupaj maščobe: 0.1 g | |
Nasičene maščobe: 0 g | |
Polinenasičene maščobe: 0 g | |
Mononenasičene maščobe: 0 g | |
Holesterol: 0 mg | |
Natrij: 2 mg | |
Kalij: 147.5 mg | |
Ogljikovi hidrati: 3.6 g | |
Prehranske vlaknine: 0.5 g | |
Sladkor: 1.7 g | |
Beljakovine: 0.7 g | |
Vitamin A: ni podatka | Vitamin C: ni podatka |
Kalcij: ni podatka | Železo: ni podatka |
Vitamin D: ni podatka | Vitamin B6 ni podatka |
Kobalamin: ni podatka | Magnezij ni podatka |