Bio Mladi Ingver 300 g

2,90 

Trenutno ni zaloge

Ni na zalogi

Šifra: 001010192834 Kategoriji: ,
 

Opis

Opis

Mladi ingver je, tako kot mlad krompir, pobran preden postane zreli ingver. Pobirajo ga 7-8 mesecev po sajenju, za razliko od zrelega, ki ga pobirajo 3-4 mesece pozneje. V tem času steblo odmre, korenina spremeni barvo in teksturo in postane manj sočna. Zreli ingver poznamo z naših prodajnih polic in smo se ga že navadili uživati.

Ker ingver uspeva le tam, kjer tla ne zamrznejo, mladi ingver pa ima veliko krajšo obstojnost kot “navadni” ingver, je ta mladi ingver uvožen in pripeljan z letalskim prevozom. 

Zanimivost

Znano je, da ingver dviguje imunsko odpornost telesa. Vsebuje namreč gingerol (ta daje ingverju značilno ostrino) in druge polifenole, ki v telesu zavirajo vnetne reakcije. Polega tega ima tudi močno antioksidativno delovanje. S študijo, narejeno na Virginia State University v Ameriki*, so znanstveniki dokazali, da mladi ingver vsebuje dvakrat več polifenolov in ima trikrat večjo antioksidativno moč kot zreli ingver. Sveža korenina namreč obdrži vso svojo zdravilno moč.

Država porekla

  • Brazilija

Kako pripraviti

Mladi ingver se lahko uporablja namesto navadnega ingverja, medtem, ko se navadni ingver ne more namesto mladega. Njegove lastnosti pridejo do izraza še posebej, kadar ga uporabimo v receptih, kjer prevladuje (vložen ingver, ingverjevi bonboni…).

Za razliko od zrelega, je korenina mladega ingverja brez vlaken, je bolj debela in sočna, s prosojno kožico svetlejše barve z rožnatim nadihom, ki je ni potrebno lupiti. Je bolj blagega, nežnejšega in bolj prefinjenega okusa kot zreli ingver in ob dodajanju jedem ne prekrije ostalih okusov. Uporabljamo lahko surovega, narezanega na tanke rezine dodanega solatam (čičerikina solata z mladim ingverjem npr.), lahko ga marinirate (t.i. gari), pripravite nežen ingverjev sirup (s katerim prelijete panna cotto)…

Shranjevanje

Zaradi izredno tanke lupine je mladi ingver mnogo manj obstojen kot zreli ingver. Zato je lahko na policah le zelo svež, ne moremo pa ga skladiščiti. Ko ga izkopljejo, je uporaben le dva do tri tedne. Najbolje, da ga shranite v hladilniku in porabite v 2-3 tednih.

 

Hranilna vrednost:

Na: 100 g

Kalorije: 79 kcal

Skupaj maščobe: 0.8 g

Nasičene maščobe: 0.2 g

Polinenasičene maščobe: 0.2 g

Mononenasičene maščobe: 0.2 g

Holesterol: 0 mg

Natrij: 13 mg

Kalij: 415 mg

Ogljikovi hidrati: 18 g

Prehranske vlaknine: 2 g

Sladkor: 1.7 g

Beljakovine: 1.8 g

Vitamin A: 0 IU

 Vitamin C: 5 mg

Kalcij: 16 mg

 Železo: 0.6 mg

Vitamin D: 0 IU

 Vitamin B6 0.2 mg

Kobalamin: 0 µg

 Magnezij 43 mg

Dodatne informacije

Teža 0.3 kg