Opis
Opis
Krompir je trajnica, znana po gomoljih, ki se uporabljajo kot živilo v prehrani. Velja za četrto najpomembnejšo kulturno rastlino po količini pridelane hrane na svetu in bistven del kuhinje številnih kultur, zelo močno prisotno prav tudi v slovenskih gospodinjstvih.
Zanimivost
Uporabimo ga tudi v reku, ko mislimo, da ima nekdo veliko srečo: “Ta pa ima res krompir v življenju!”
Država porekla
Domače – Ekološka Kmetija Avšič
Sezona
Celo leto
Kako pripraviti
Krompir je zelo vsestranski: kuhanega lahko damo tako v bistre kot kremne juhe. Kot priloga je odličen kot kuhan (slan, v kosih), pražen, pečen kot francoski krompirček, v rezinah ali kar cel. Zelo priljubljen je tudi kot kot pire, v narastku ali solatah. Nikakor pa ne pozabimo niti na musako ali krompirjevo pito.
Kako shraniti
Krompir se mora pravilno prebrati, osušiti in odležati v temnem prostoru, nakar se izloči poškodovane ali nagnite, šele nato pa se ga skladišči za ozimnico v temnem prostoru.