Opis
Opis
Rdeča pesa je zelo zanimiva, saj vsebuje veliko izjemno koristnih hranil.
Zanimivost
Betanin, barvilo v rdeči pesi, se uporablja tudi kot barvilo v prehranski industriji. Najpogosteje za rožnato in rdeče obarvanje sladoleda in sladkih pijač.
Država porekla
Slovenija
Sezona
Celo leto
Kako pripraviti
Peso lahko uživamo svežo, kuhano ali pečeno v pečici. Toplotna obdelava sicer uniči del barvil, zato je priporočljivo kuhanje rdeče pese na pari ali skupaj z olupkom. Odlična je tudi kot solata ali vložena rdeča pesa. Ne pozabimo pa niti na pesin sok in njegov pozitiven učinek na našo kri.
Kako shraniti
Čez zimo se sveži gomolji rdeče pese odlično shranijo, če jih zakopljemo v mivko, žagovino ali pa v zemljo.
Na: 100g (mesa) | |
Kalorije: 43 kcal | |
Skupaj maščobe: 0,2 g | |
Nasičene maščobe: 0 g | |
Polinenasičene maščobe: 0, 1g | |
Mononenasičene maščobe: 0 g | |
Holesterol: 0 mg | |
Natrij: 78 mg | |
Kalij: 325 mg | |
Ogljikovi hidrati: 10 g | |
Prehranske vlaknine: 2,8 g | |
Sladkor: 7 g | |
Beljakovine: 1,6 g | |
Vitamin A: 33 IU | Vitamin C: 4,9 mg |
Kalcij: 16mg | Železo: 0,8 mg |
Vitamin D: 0 IU | Vitamin B6: 0,1 mg |
Kobalamin: 0 µg | Magnezij: 23 mg |