Opis
Opis
Po okusu je sladki krompir zelo prijetnega, sladkega okusa. Njegova dolga, bela ali oranžna korenina vsebuje ogromno antioksidantov in dragocenih hranil. Je izredno hranljiv in zdrav.
Zanimivost
Sladki krompir ne pripada isti botanični skupini kot običajni krompir. Gre za vedno bolj priljubljeno škrobnato zelenjavo s številnimi koristnimi lastnostmi.
Država porekla
- Brazilija
Kako pripraviti
Sladki krompir se kuha v kosu. Pri peki pa postane hrustljav in slasten. Sladki krompir lahko kuhamo, pečemo, cvremo. Mi ga obožujemo kot pečenega na rezine ali kot francoski krompirček ter nekoliko začinjen, morda zelo z vejico rožmarina, odlično pa se znajde tudi v pireju.
Shranjevanje
Sladki krompir ni običajen krompir, zato ga skladiščimo drugače. Gomolje zložimo v gajbice, shranimo na sobno temperaturo) in prekrijemo z vlažno krpo. Po cca. 2 tednih jih prestavimo v hladnejši prostor (13-16°C). Shranjevanje v klasičnih kleteh ni priporočljivo, saj bo zgnil. Raje jih postavimo jih na hodnike, pod stopnišča, v zimske vrtove.
Hranilna vrednost
Na: 100 g (mesa) | |
Kalorije: 85 kcal | |
Skupaj maščobe: 0,1 g | |
Nasičene maščobe: 0 g | |
Polinenasičene maščobe: 0 g | |
Mononenasičene maščobe: 0 g | |
Holesterol: 0 mg | |
Natrij: 55 mg | |
Kalij: 337 mg | |
Ogljikovi hidrati: 20 g | |
Prehranske vlaknine: 3 g | |
Sladkor: 4,2 g | |
Beljakovine: 1,6g | |
Vitamin A: 14.187 IU | Vitamin C: 2,4 mg |
Kalcij: 30 mg | Železo: 0.6 mg |
Vitamin D: 0 IU | Vitamin B6 0.2 mg |
Kobalamin: 0 µg | Magnezij 25 mg |