Bio Zelena Gomolj 1 kos

2,30 

Choose a purchase plan:

Šifra: 1764211654720 Kategorije: , ,
 

Opis

Opis

Zraste do višine pol metra in ima odebeljen gomolj, velik približno kot pest. Gomolj zelene je bogat je z minerali, ima tudi veliko vitamina C, B in E. Zdravilno deluje na vse organe, povezane z izločanjem vode. En gomolj tehta med 500 g in 600 g

Zanimivost

Zelena je bila za stare Grke sveta rastlina – uživali so jo kot afrodiziak, z njo pa so zdravili tudi mačka,  kadar so preveč globoko pogledali v kozarec.

Država porekla

Slovenija

Sezona 

Julij – November

Kako pripraviti

Gomoljna zelena je okusen in aromatičen gomolj, ki se odlično poda v raznorazne juhe, rižote, solate, pireje in omake. Zelena je tudi odličen prigrizek, naribana pa se poda k siru ali skuti, jogurtu in kruhu. Prav tako se ujema z jabolki, orehi ali lešniki. Lahko jo gratiniramo samo ali skupaj z drugo zelenjavo. Zaradi blagega okusa se lepo ujame z drznejšimi živili, kot so ribe in slanina, pa tudi z začimbnicami in dišavnicami, celo citrusi. Okusna je narezana in pečena v pečici ali pa kuhana in pretlačena v pire. Kot priloga se obnese k vsem vrstam mesa in rib.  Pred uporabo vedno moramo dobro zdrgniti in obrezati. Nato jo pokapamo z limoninim sokom, da zavarujemo njene učinkovine.

Kako shraniti

Za teden dni se gomolji shranijo na hladnem. Za daljše skladiščenje čez zimo pa jih shranimo v klet, v slamo ali v mivko. Olupljena oziroma narezana zelena se hitro obarva, zato jo odložimo v vodo z nekaj limoninega soka.

Hranilna vrednost

Gomoljna zelena blagodejno vpliva na zdravje. Vsebuje folno kislino in tudi hranila za kosti – kalcij, magnezij, fosfor in vitamin K –, tako da še najbolj koristi nosečnicam. Vsebuje več ogljikovih hidratov kot stebelna zelena in je dober vir vitamina C in vlaknin.

Na: 100g  (mesa)
Kalorije: 42 kcal
Skupaj maščobe: 0,3 g
Nasičene maščobe: 0,1 g
Polinenasičene maščobe: 0,1 g
Mononenasičene maščobe: 0,1g
Holesterol: 0 mg
Natrij: ni podatka
Kalij: ni podatka
Ogljikovi hidrati: ni podatka
Prehranske vlaknine: 1.8 g
Sladkor: 1.6 g
Beljakovine: 1.5 g
Vitamin A: 0.0 IU  Vitamin C: 8 mg
Kalcij: 43 mg  Železo: 0,7 mg
Vitamin D: ni podatka  Vitamin B6: 0,2 mg
Kobalamin: ni podatka  Magnezij: 0,2 mg

Dodatne informacije

Teža 600 kg