Opis
Opis
Zelena je rastlina iz družine kobulnic. Poznali so jo že stari Egipčani, Grki in Rimljani in jo tudi s pridom uporabljali ter cenili. Stebelna ali belušna zelena ne naredi gomoljev, njeno steblo pa je krepkejše. Gomoljna zelena je njeno nasprotje in ni ista rastlina.
Zanimivost
Zelena je bila za Grke sveta rastlina – uživali so jo kot afrodiziak, z njo pa so zdravili tudi alkoholnega mačka.
Država porekla
- Italija
- Španija
Kako pripraviti
Največ zdravilnih snovi iz zelene bomo dobili, če jo bomo uživali surovo ali jo sočili. Za boljši okus lahko soku dodamo korenček in/ali jabolko.
Shranjevanje
Zelena najlepše počaka na hladnem v hladilniku. Najbolje je, da jo čimprej zaužijemo, saj njeni listi hitro uvenijo.
Hranilna vrednost
Na: 100g (mesa) | |
Kalorije: 16 kcal | |
Skupaj maščobe: 0,2 g | |
Nasičene maščobe: 0 g | |
Polinenasičene maščobe: 0 g | |
Mononenasičene maščobe: 0 g | |
Holesterol: 0 mg | |
Natrij: 80 mg | |
Kalij: 260 mg | |
Ogljikovi hidrati: 3 g | |
Prehranske vlaknine: 1,6 g | |
Sladkor: 1,3 g | |
Beljakovine: 0,7 g | |
Vitamin A: ni podatka | Vitamin C: ni podatka |
Kalcij: ni podatka | Železo: ni podatka |
Vitamin D: ni podatka | Vitamin B6: ni podatka |
Kobalamin: ni podatka | Magnezij: ni podatka |