Opis
Opis
Zelje je kulturna rastlina, ki spada v družino kapusnic.
1 glava običajno tehta približno 1 kg.
Zanimivost
V tradicionalni medicini se zelje uporablja kot obkladek.
Država porekla
Slovenija – Ekološka Kmetija Avšič
Sezona
Oktober – Marec
Kako pripraviti
Zelje se lahko je sveže, največkrat v solati ali pa kisano. Pogosto se pije tudi sok iz zelja. Uporablja se kot samostojna jed, priloga ali dodatek k enolončnicam oziroma juham. Značilne so zelje so tradicionalne slovenske jedi kot so jota, sarma, pečenica z zeljem.
Kako shraniti
Svežega postavimo v suh, temen prostor, ki nikakor ne sme biti pretopel. Še bolje pa se bo zelje, če ga boste uživali svežega, počutilo v hladilniku.
Na: 100g (mesa) |
|
Kalorije: 24kcal |
|
Skupaj maščobe: 0,1g |
|
Nasičene maščobe: 0g |
|
Polinenasičene maščobe: 0g |
|
Mononenasičene maščobe: 0g |
|
Holesterol: 0mg |
|
Natrij: 18mg |
|
Kalij: 170mg |
|
Ogljikovi hidrati: 6g |
|
Prehranske vlaknine: 2,5g |
|
Sladkor: 3,2g |
|
Beljakovine: 1,3g |
|
Vitamin A: 98IU |
Vitamin C: 36,6mg |
Kalcij: 40mg |
Železo: 0,5mg |
Vitamin D: 0IU |
Vitamin B6: 0,1mg |
Kobalamin: 0µg |
Magnezij: 12mg |