Vse o mangu

Simbol ljubezni

Brez oklevanja lahko rečemo, da je mango najrazkošnejši in hkrati tudi eden izmed najbolj priljubljenih tropskih sadežev.

Različne sorte mangov prihajajo z vseh koncev sveta, uspevajo po vseh tropih. Od jugovzhodne Azije do Brazilije, od Karibov do Afrike, od Avstralije preko Indije do Peruja.

Mango je znan kot kralj sadja in ga v Indiji gojijo že od antičnih časov. Je simbol ljubezni in prijateljstva.

Podariti košaro z mangom pomeni znak dobre volje in veliko število tamkajšnjih podjetij vsako leto med sezono manga pošlje pakete s tem sočnim sadežem svojim strankam in partnerjem kot darilo.

Obiranje manga
Mango ko še raste
Mango na mizi

Zdravilnost manga

Mango je bogat vir vitaminov A in C, vsebuje tudi folno kislino, mangiferin, karotinoide in galotanin, ki so povezani s protivnetnim delovanjem.

Uživanje manga pripomore k boljši imunosti in varuje pred prostimi radikali. Z vlakninami, ki jih vsebuje, vpliva na izboljšanje prebave.

Zaradi vsebnosti vitamina B6, uživanje manga pomaga pri nespečnosti, lutein in vitamin A pa pripomoreta k ostrejšemu vidu.

Oblike in barve mangov

Čeprav so mangi različnih oblik, velikosti in barv, so v glavnem značilno podolgovati. Obstaja več kot 2000 vrst mangov. Sadeži so lahko okrogle, jajčaste, srčaste ali ledvičaste oblike.

Njihova barva se preliva od zelene do rožnato zlate, nekatere sorte pa so lahko tudi zelo lepo sončno rumene in oranžne. Pri zrelejših sadežih se oranžna ali rumena prelivata v živo rdečo. Imajo čudovito oranžno, zelo dišeče meso, ki obdaja veliko, dlakavo, ploščato in neužitno koščico. Tehtajo med 150 in 700 g.

Vsi nezreli mangi so zeleni, nekateri pa tudi med zorenjem ohranijo zeleno bravo. Drugi pozlatijo ali pordečijo, nekateri pa se obdajo s kombinacijo obeh barv. Navadno so rdečkasti na tisti strani, ki je obrnjena proti soncu.

Okus in sorte mangov

Mehko meso, ki se v ustih kar topi je vedno sočno in sladko, čeprav ima včasih kisel priokus. Nekateri mangi imajo vlaknato meso, drugi nežno in masleno. Za nekatere sorte pravijo, da imajo okus po meti, limoni, banani ali ananasu, v resnici pa imajo svojstven okus, ki ni podoben okusu nobenega drugega sadja.

Ena izmed najboljših sort je alphonso, ki izhaja iz Indije. Ima mehko, masleno meso in omamen sladek vonj. Med indijske sorte spadata še Julie z manjšimi in Bombay z izrazito okroglimi sadeži. Med afriškimi najbolj izstopa kenijska vrsta Boubo, gambijski rubinasti mangi pa so sicer odličnega okusa, vendar so precej vlaknati. Med brazilske zmagovalce štejemo sorte  Coracao, Magoada, Bourbon in Carlota.

Gojene sorte, kakršne so Parvin, Kent, Haden in Tommy Atkins imajo tanjše lupine kot divji mangi, njihovo meso pa je manj vlaknato.

 

Mango Brazilija

Naš mango z brazilske kmetije

Lansko leto smo v Braziliji obiskali enega od tamkajšnjih nasadov manga. Tam so nas pričakali iskreni ljudje, ki na popolnoma ekološki način pridelujejo najslajši mango, ki smo ga kadarkoli okusili.

Najslajši je, ker dozori na drevesu in ne v ladijskem kontejnerju. Navdušilo nas je, kako striktno se njegovi pridelovalci držijo evropskih EKO predpisov o njegovi pridelavi.

Odločili smo se, da te neverjetne okuse pripeljemo domov in da od takrat naprej pomagamo ekološkemu kmetovanju v Braziliji.

Na “naši brazilski kmetiji” gojimo tudi bio papaje in bio ingver. Oboje z mednarodnim ekološkim certifikatom.

Trudimo se, da slovenskemu kupcu približamo naše eksotično sadje predvsem v mesecih, ko domačega ekološkega sadja, med zimo primankuje. Sicer pa nam več pomeni, da ohranjamo lokalno pridelovanje v Sloveniji, ko so vremenski pogoji za to primerni.

Še nedozorjen mango na drevesuvesu
Aleš Avšič na farmi mangov v Braziliji

Kako mango ponudimo?

Mangi so tako slastni, da so najboljši surovi, mogoče začinjeni z nekaj kapljami limetinega ali limoninega soka. Glavna težave pri tem je dejstvo, da takšnih skoraj ne moremo lepo pojesti. Pravijo celo, da jih je mogoče pojesti samo v kopalnici.

Suhe mange lahko dodamo čatnijem in relišem ali pa zmešamo z drugim suhim sadjem v receptih za sadne kruhe.

Mangi so eksotičen dodatek sadnim solatam iz pretlačenih pa lahko naredimo sorbete, sladole, marmalade ali žele. Iz njih lahko naredimo slastne smoothije ali pa njihov sok spremenimo v sirup. Dobro se ujemajo z drugimi tropskimi okusi naprimer s pasijonko in rumom.

Odlični so če jih postrežemo s suhim mesom, na primer s pršutom ali s prekajenim piščancem in so osvežujoča priloga k pikantnim jedem in curryjem.

Mango z mesom
Mangov sladoled
Mangov kruh
Mango Smoothie

Zrele mange lahko s feferoni zmiksamo v slastno salso, zelene, nezrele sadeža pa lahko celo vložimo s kisom. V Zahodni Indiji in Aziji uporabljajo nezrele mange kot zelenjavo in jih pečejo ali dušijo skupaj z mesom ali s perutnino.

Mi smo letos komaj čakali da dobimo prvo pošiljko mangov iz Brazilije. Takoj, ko so mangi prileteli na kmetijo Avšič, smo iz njih naredili slastno mangovo kremno torto, za katero si lahko ogledate recept tukaj.

Kolegova mama pa je iz zrelih mangov s črnimi pikami, ki jih nismo mogli več prodati, naredila odlično marmelado.

Ker nas mnogi sprašujete koliko časa zdrži mango po tem, ko ga pripeljemo v Slovenijo, smo spodaj pripravili tudi pregled različnih stanj mangov, ki že vidno kažejo znake prezrelosti.

Pri nas je mango zdržal slabih 10 dni, smo ga pa seveda pazljivo hranili v hladilnici in zelo pazili, da med obiranjem in prevozom ni bil preveč obtolčen.

Domača mango marmelada
Kdaj lahko uživam mango?

Ali lahko uživamo mango s črnimi pikami?

Ko je zrel mango pobran, so črne lise na lupini pomembno dejstvo, ki ga je treba upoštevati. Tako na zunanji kot na notranji strani lahko opazimo različne vrste črnih pik.

Če so na zunanji površini manga črne lise, še ne pomeni, da je notranje meso slabo. Plodovi so gnili, ko nežno pritisnete na črne lise in se te pogreznejo, sicer pa je uživanje takega manga varno.

Mango brez črnih pik je kar težko izbrati. Tudi pri nezrelem sadežu nekaterih sort so črne lise, kar je pravzaprav naravno za zunanjo lupino manga. Zato uživanje sadeža s črnimi pikami ni škodljivo.

Če pogledamo z druge plati, pa so črne lise lahko tudi pokazatelj gnilega sadeža. Gniloba se začne razvijati okoli mangovega stebla in če ste naleteli na tak mango, ga je najbolje pojesti še isti dan.

Sčasoma se črne lise po mangu razširijo in povzročijo gnitje notranjosti. Tak sadež je na nežen stisk mehak in oddaja močan pokvarljiv vonj. Če sadež še ni močno prizadet, lahko kljub vsemu odstranite črne površine in preostali del pojeste.

Večinoma na mangovih drevesih ne vidite gnilih mangov, saj odpadejo, ko začnejo zoreti. Z zrelostjo se plodovi iz zelene postopoma obarvajo rumeno.

Pikast mango

Črne pike in gnitje

Razlogov za črne pike, ki so spodaj našteti, je več.

1. Steblo in gnitje
Običajno se gnitje manga začne pri steblu. Na začetku lahko vidimo črne pike, ki se začnejo s steblom. Te ne prodrejo v meso, vendar sčasoma zaradi širjenja temnih madežev po vsem plodu, gniloba prodre do sredice.

2. Ureznine in luknjice
Pri nabiranju manga z visokih dreves ti padejo na tla, na površini pa lahko nastanejo ureznine in luknjice. Sčasoma se te poškodbe obarvajo črno, vendar mango lahko vseeno pojeste.

3. Vbodi žuželk
Zaradi vbodov, ki jih povzročajo žuželke, se na zunanji površini pojavijo majhne črne pike. Načeloma te pike ne vplivajo na notranje meso, ker so ti vbodi bolj površinski in ne prodrejo globoko v notranjost.

4. Bakterijska bolezen
Črne pike so lahko posledica določenih bakterij, ki se širijo po listih, steblu in plodovih. To bolezen prepoznate po majhnih črnih lisah na sadežu, ki so napolnjene z vodo. Bolezen se širi z dežjem, lahko pa tudi z orodjem za obrezovanje. Za nadzor bakterijskih črnih madežev se uporabljajo fungicidna razpršila, ki vsebujejo tiofanat metil ali benzimidazol.

5. Izcedek
Po nabiranju manga se iz stebla izceja sok, ki se sčasoma posuši na lupini in spremeni v črne lise. Ti madeži ne pomenijo, da je mango gnil in ga lahko brez skrbi zaužijete.

Gnil mango

Kako mango shranimo?

Iz naših izkušenj in izkušenj večine naših strank je jasno, da naš mango zelo težko zdrži dlje časa, saj se ga zelo hitro poje, ker je tako slasten. Če kupite zrel, dozorjen mango, ga lahko postavite v hladilnik in s tem upočasnite zrelenje za nekaj dni.

Če pa ste naleteli na manj zrel mango, lahko njegovo zorenje pospešite tako, da ga shranite v papirnati vrečki skupaj z banano ali kivijem na sobni temperaturi.

Mango shranjevanje

mango narežemo in postrežemo

1.
Mango položimo na desko z ozko stranjo navzdol. Odrežemo debelo rezino, pri tem držimo nož čim bliže koščici. Obrnemo ga in postopek ponovimo na drugi strani.

Kako narezati mango?

2.
Če želimo postreči t.i. ježka, vsako debelo rezino križno zarežemo do lupine; zareze naj bodo centimeter vsaksebi. Pazimo, da ne zarežemo v lupino.

Kako narezati mango?

3.
Mangove polovice upognemo navzgor in ponudimo. Lahko pa jih tudi ne upogibamo in iz prerezanih polovic preprosto izdolbemo meso tik ob lupini.

Kako narezati mango?

Mango kot sobna rastlina

Ima zelo lepe podolgovate liste. Seveda ne pričakujte, da bo na njej zrasel kak sadež, vseeno pa si del eksotične narave lahko pričarate tudi v najbolj sončnem delu vaše dnevne sobe.

Oglejte si podroben načrt kako iz dozorjenega manga vzgojiti mangovec:

https://empressofdirt.net/grow-mango-seed/

Mango sobna rastlina
Narekovaji

Odločili smo se, da bomo uporabiljali le naravi prijazne materiale.

Vabimo vas, da si preberete več o naši embalaži.