Recent Posts

POGLEJ NAŠO PONUDBO

Novost pri nas - Bio Mladi Inver

Poznate gari? Prilogo, ki jo v japonskih restavracijah s sušijem ponavadi dobimo ob wasabiju in sojini omaki? Laiki temu rečemo kar ingver. Vedno me je zanimalo, kako ga pripravijo, da ima tako blag okus in fino, mehko teksturo. Šele pred kratkim sem ugotovil, da poanta ni v pripravi, ampak v samem ingverju. Za gari se namreč uporablja mladi ingver...

Mladi ingver je, tako kot mlad krompir, pobran preden postane zreli ingver. Pobirajo ga 7-8 mesecev po sajenju, za razliko od zrelega, ki ga pobirajo 3-4 mesece pozneje. V tem času steblo odmre, korenina spremeni barvo, teksturo in postane manj sočna. Zreli ingver poznamo z naših prodajnih polic in smo se ga že navadili uživati.

Znano je, da ingver dviguje imunsko odpornost telesa. Vsebuje namreč gingerol (ta daje ingverju značilno ostrino) in druge polifenole, ki v telesu zavirajo vnetne reakcije. Polega tega ima tudi močno antioksidativno delovanje. S študijo, narejeno na Virginia State University v Ameriki*, so znanstveniki dokazali, da mladi ingver vsebuje dvakrat več polifenolov in ima trikrat večjo antioksidativno moč kot zreli ingver. Sveža korenina namreč obdrži vso svojo zdravilno moč. Zato je mladi ingver prava hrana prav za pomladni čas in trenutne ne preveč prijazne zdravstvene razmere.



Za razliko od zrelega je korenina mladega ingverja nima vlaken, je bolj debela in sočna, s prosojno kožico svetlejše barve z rožnatim nadihom, ki je ni potrebno lupiti. Je bolj blagega, nežnejšega in bolj prefinjenega okusa kot zreli ingver, in ob dodajanju jedem ne prekrije ostalih okusov. Uporabljamo lahko surovega, narezanega na tanke rezine dodanega solatam (čičerikina solata z mladim ingverjem npr.), lahko ga marinirate (t.i. gari), pripravite nežen ingverjev sirup (s katerim prelijete panna cotto)…

Zaradi izredno tanke lupine je mladi ingver mnogo manj obstojen kot zreli ingver. Zato je lahko na policah le zelo svež, ne moremo pa ga skladiščiti. Ko ga izkopljejo, je uporaben le dva do tri tedne. To je tudi razlog, zakaj ga do sedaj na naših prodajnih policah še niste našli. Mladi ingver dolgega prekooceanskega potovanja z ladjo ne bi dobro prenesel. Torej, preko oceana bi ga morali pripeljati z letalom, kar pa se nikakor ne splača. Do sedaj…


Naša naveza iz Brazilije


Ker naša kmetija sodeluje neposredno s kmeti iz Brazilije in z letalskim prevozom uvažamo že mango, imamo priložnost, da v pošiljko dodamo še kakšno tropsko dobroto, ki jih tam ne manjka. Sladek zrel mango je doživel pri nas odlično dobrodošlico in potrudili se bomo, da ga bomo imeli v ponudbi kar največkrat. Tokrat smo se odločili, da ob mangu pripeljemo še mladi ingver, ki vas bo prav tako navdušil. Zaradi njegovega kratkega roka uporabe in omejene količine, bo na voljo le v prvi polovici marca. Zato pohitite z naročilom!


Uporaba


Mladi ingver se lahko uporablja namesto navadnega ingverja, medtem, ko se navadni ingver ne more namesto mladega. Predlagamo vam, da preizkusite spodnja dva recepta, pri katerih še posebej izstopi sladek okus in mehkoba mladega ingverja.

Vsekakor pa se ne bojte improvizacije. Za malo inspiracije priporočamo spodnji video. ;)



Domač vložen ingver (Gari)


Sladek vložen ingver je odličen v ribjih jedeh, solatah in seveda med hodi sušijev.
V hladilniku zdrži tudi do 6 mesecev.Bonboni Iz Mladega Ingverja


Sestavine:


  • 200 g mladega ingverja
  • 230 ml riževega kisa (se dobi v večjih veleblagovnicah)
  • 55 g sladkorja
  • 1 ščepec soli


    Postopek:


    1. Mladi ingver dobro operite, če ima na koži kakšne večje suhe dele, jih odrežite.
    2. Narežite ga na čim tanjše rezine- lahko si pomagate z lupilcem za krompir.
    3. Položite rezine v globoko posodo in jih prelijte s pol litra vrele vode. Pustite stati 5 minut, oziroma, dokler se rezine ne zmehčajo (poskusite z vilico, če gre zlahka skozi rezino).
    4. Ingver odcedite, (to je ingverjev čaj), ga dobro osušite in ga naložite v čist kozarec za vlaganje (cca. 420 ml) .
    5. V ponvi zmešajte rižev kis, sladkor in sol. Segrevajte, dokler mešanica ne zavre in se sladkor ne raztopi.
    6. Mešanico prelijte v kozarec z ingverjem. Zaprite pokrov in pustite, da se kozarec ohladi na sobno temperaturo. Kozarec shranite v hladilniku.


    Domači ingverjevi bonboni

     
    Ingverjevi bonboni, narejeni iz mladega ingverja, so mehki in imajo blago pekoč sladkast okus. Mladi Ingver Bonboni


    Sestavine:


    • 200 g mladega ingverja
    • 0.5 l vode
    • 400 g sladkorja
    • ščepec soli
    • Posebni pripomočki:
    • kozica
    • termometer
    • peki papir

      Postopek:


      1. Mladi ingver dobro operite, če ima na koži kakšne večje suhe dele, jih obrežite. Narežite ga na rezine debele cca. 3 mm.
      2. Ingverjeve rezine dajte v kozico in jih prelijte z vodo. Višina vode naj bo cca. 2.5 cm nad rezinami. Zavrite in kuhajte dokler ingver ni mehak (približno 5 minut).
      3. Ingver odcedite. Pazite, da vodo shranite. Izmerite količino vode in jo dodajte toliko, da dobite 500 ml.
      4. V kozici zmešajte vodo, sol in sladkor. Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Dodajte ingver.
      5. Mešanico zavrite. Ko zavre, ogenj zmanjšajte na minimum in začnite z merjenjem temperature. Ko doseže 107°C, kozico odstavite.
      6. Ingverjeve bonbone lahko shranite takšni kot so (v sirupu). V tem primeru pustite kozico stati vsaj ene uro, jih preljite v stekleno posodo in shranite v hladilniku. Hermetično zaprti počakajo do enega leta.
      7. Priporočamo, da ingverjeve bonbone posujete še z sladkorjem. To naredite tako, da ingver odcedite (sirup lahko uporabite za napitke in druge recepte) in ga zložite na peki papir. Pazite, da se posamezne rezine ne dotikajo med seboj. Pustite jih stati vsaj dve uri ali dokler sirup še ni čisto posušen in je še vedno lepljiv.
      8. Ko se vam zdi ravno prav lepljiv ga prestavite na nov peki papir in posujte s sladkorjem. Pustite stati vsaj še eno uro. Shranite jih v plastični posodi in uporabite v mesecu dni.

      *Študija narejena na Virginia State University v Ameriki - https://www.ext.vsu.edu/connection-magazine-v4n1/health-benefits-in-baby-ginger

      ← Previous Post