Recent Posts

POGLEJ NAŠO PONUDBO

7 pozitivnih lastnosti kurkume

Kurkuma

je eno od od tistih zelišč o katerem se mnogo govori v zadnjih letih. Kar ne preseneča glede na vrsto pozitinih učinkov kurkume na telo o katerih pogosto slišimo; zniževanje inflamatornega stanja, zaščita pred kognitivnim razkrojem, pomoč pri depresiji, bolečini, staranju, prebavnih motnjah in rakavih obolenjih, med drugim. 

 

Ampak ali lahko verjamemo vsem tem trditvam? Podrobnejši ogled potrjenih dejstev veleva da lahko.

 

Kurkuma je eno od najbolj hranil polno zelišče. Vsebuje protein, vitamin C, Vitamin B6, kalcij, železo, vlaknine, sol, kalij, magnezij in mangan.

 

Poleg tega je kurkuma eno od najbolj raziskanih zelišč v medicinski literaturi. V zadnjih letih je bilo objavljenih več kot pet tisoč člankov o kurkumi, pigmentu Indijske korenine ki ji daje zlat sijaj. Od začetka novega stoletja je bilo narejenih tudi preko 50 kliničnih študij z ljudmi, z mnogimi še v teku.

 

V tem prispevku ne bomo šli pregloboko v številne študije in podrobne mehanizme delovanja kurkume,  lahko pa navedemo 7 potrjenih učinkov ki dajejo kurkumi zaslužen sloves kot super živilo.

 

1) Protivnetni učinek

 

Kurkuma igra močno vlogo pri zniževanju vnetja v telesu. Mehanizem za to je bil prikazan s strani univerze v Arizoni

kjer so prikazali, da kurkuma zavira delovanje večih molekul, ki igrajo vlogo pri vnetju. Nanos kreme na osnovi kurkume direktno na kožo, pomaga pri vrsti kožnih vnetij.

 

2) Pozitiven učinek na kožo

 

Kurkuma pomaga pri odpravi mozoljev z zaviranjem bakterij, ki povzročajo mozolje in zniževanjem izločka oljnih žlez. Pomaga tudi pri odpravljanju brazgotin, kar naredi kožo mlajšo in sijočo. Deluje antiseptično in protivnetni učinek pospešuje celjenje ran. Poleg tega na kožo deluje kot antioksidant ter tako upočasni posledice staranja in pigmentacije na koži.

 

3) Promovira zdrava jetra

 

Kurkuma dokazano izboljša funkcijo jeter preko stimulacije izločanja žolča kar pomaga pri prebavi maščob. Kurkuma zmanjša oksidativno degeneracijo maščob preko promocije antioksidativnih encimov. V študiji iz leta 2018 so antioksidativne aktivnosti jasno prikazane kot močan agent v boju proti boleznimi na jetrih, za kar je kurkuma mnogokrat predpisana kot komplementarno zdravilo za zdravljenje jeter.

 

4) Izboljša delovanje možganov

 

Izboljšanje kognitivnih sposobnosti je bil pogost razlog za rabo kurkume v tradicionalni medicini. Sedaj pa so študije potrdile tisočletno prakso rabe kurkume za ta namen. Danes je kurkuma zelo uveljavljena kot kognitivni pripomoček, nekatere študije pa prikazujejo tudi potencial kurkume pri preprečevanju degenerativnih učinkov staranja in oksidacijskega stresa na možganske nevrone.

 

5) Pozitiven vpliv na srce

 

Vitamin B6 v kurkumi je ko-faktor pri metabolizmu homocisteina, ki je rizični faktor pri srčnih obolenjih. Izboljša tudi sliko holesterola, saj balansira nivo holesterola z zniževanjem LDL in zvišanjem HDL holesterola. To lahko pomaga pri aterosklerozi, zato je kurkuma močno potencialno orodje pri zdravljenju vrsto srčnih obolenj

 

6) Protirakavi učinki

 

Kurkuma ima ogromen sloves kot agent v boju proti raku. V mnogih klinikah po svetu se kurkuma že uporablja kot komplementarna metoda zdravljenja raka in mnogi laboratoriji še nadaljno raziskujejo podrobne mehanizme učinkov kurkume na raka. Kurkuma prikazano ubija rakave celice, preprečuje metastazo ter nadaljni razvoj obstoječih rakavih celic. Vse to kurkuma opravi selektivno z varovanjem zdravih celic. Če bi le farmacevtska industrija lahko naredila kapsulo z vsemi učinki kurkume! :)

 

7) Pomaga pri razstrupljevanju težkih kovin

 

Kurkuma pomaga pri razstrupljanju s svojo lastnostjo absorbcije (kelacije) preko katere veže nase težke kovine ter jih izloči iz cirkulacije v telesu. Ena izmed živalskih študij prikazuje moč kurkume pri varovanju možganskih celic pred vplivom svinca v možganih ter zniževanju nivojev kovin v možganskih tkivih.

 

To so zgolj nekateri izmed mnogih učinkov kurkume prikazanih v zdravsteni literaturi in v tisočletnih praksah indijske populacije ter drugod po svetu. Nekateri ne verjamejo oglaševanju po spletu in drugod, spet drugi ne verjamejo niti številnim študijam. Medtem ko nekateri verjamejo anekdotam svoje babice, drugi pa globoki tradiciji in zgodovini Ayurvede.

 

Ampak eno zagotovo drži. Kurkuma je zelišče, katero je težko ignorirati kot produkt moderne dobe potrošništva. Nekateri darovi narave so preprosto preveč koristni, da bi jih vrgli v koš kot produkt neskončne industrije prehrambenih hranil. Kurkuma je, preprosto rečeno ‘čudežno zelišče’.

 

Next Post → ← Previous Post